Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 iunie 2011

Obiectivele Scolii Internationale de Vara

    În plan concret, anual, Şcoala Internaţională de Vară organizată de U.V.A.B. îşi propune să ofere studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, profesorilor titulari din învăţământul gimnazial şi liceal, cadrelor didactice universitare şi cercetătorilor din ţară şi din străinătate, atât cadrul optim de expunere a rezultatelor propriilor cercetări, cât şi posibilitatea de a participa la diferite cursuri, seminare, workshopuri şi dezbateri susţinute/moderate de profesori şi specialişti din ţară şi de peste hotare, ce vor avea ca temă problemele extrem de acute ale prezentului :

- problemele legate de schimbările climatice şi protecţia mediului,
- problematica „energiei mileniului trei” – ce vizează găsirea unor surse alternative de energie, noi posibilităţi de stocare a acesteia ş.a.
- bioalimentaţia,
- rememorarea istoricului amenajării hidroenergetice a Văii Bistriţei,
- conservarea microclimatului,
- identificarea posibilităţilor de a salva de la dispariţie unele specii de peşti sau plante,
- cunoaşterea, recuperarea şi promovarea valorilor culturale ale grupurilor etnice din zona etnografică a Văii Bistriţei, ca parte importantă a culturii şi civilizaţiei româneşti şi universale.

Diversitatea şi complexitatea domeniilor pe fondul cărora vor fi organizate cursurile şi dezbaterile din cadrul acestui proiect interdisciplinar, impun necesitatea organizării lucrărilor pe secţiuni, ce vor fi stabilite în fiecare an.
Unul dintre obiectivele principale ale Şcolii Internaţionale de Vară de la Bacău este acela de a rupe barierele convenţionalului şi de a trece graniţa către studiul şi cercetarea interdisciplinară. În spiritul relevării puternicelor interconexiuni dintre diferitele domenii ştiinţifice, chemate astăzi să asigure un climat optim de viaţă la nivel global, Şcoala Internaţională de Vară organizată de U.V.A.B. invită diversele categorii de specialişti să identifice soluţiile ce vor duce la armonizarea legăturilor dintre progresul ştiinţific – mediul înconjurător – comunităţile umane.
Astfel, inginerii vor putea utiliza în proiectarea asistată tehnicile tradiţionale ţărăneşti, chimiştii şi biologii vor avea oportunitatea de a redescoperi bogăţia  remediilor nepoluante puse la dispoziţie de Natură, istoricii şi etnografii vor putea valoriza uriaşul rezervor de spiritualitate românească prin contactul nemijlocit cu păstrătorii tradiţiilor, şi, nu în ultimul rând, psihologii vor putea investiga dimensiunea terapeutică a meşteşugului, a lucrului manual, a stării de bine ce rezultă din asumarea apartenenţei la un grup, la o breaslă.


În funcţie de specificul şi conţinutul fiecărei lucrări/ prelegeri, activităţile din cadrul Şcolii Internaţionale de Vară urmează să se desfăşoare în sălile şi laboratoarele din cadrul celor trei mari campusuri ale U.V.A.B. În ceea ce priveşte metodologia de predare, aceasta va fi una interactivă, aşa încât echipele să conţină membri din ţări cât mai diverse. Se doreşte ca experienţa finală să fie o combinaţie perfectă între studii, networking şi, de ce nu, călătorii şi excursii tematice.
Şcoala Internaţională de Vară va avea o tematică anuală. 
După popularizarea acestui eveniment, Comisia de selecţie a aplicanţilor va putea să ofere acestora, în funcţie de resursele financiare de care va dispune U.V.A.B. şi de sumele atrase din sponsorizări sau aduse de coorganizatori, premii, diplome de participare ş.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu