Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 iunie 2011

Parteneri



ü      S.C. Sinergia Energy Management SRL
ü      S.C. Hidroserv S.A.
ü      Baumax
ü      S.C. Dedeman
ü      S.C. RamirArt
ü      Agenţia de Mediu Bacău
ü      Direcţia Apelor Bacău
ü      Direcţia Silvică Bacău
ü      Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ( I.S.U. )
ü      Agenţia Regională pentru protecţia Mediului Bacău
ü      Arhivele naţionale ale României, jud. Bacău şi Neamţ
ü      Direcţia Judeţeană de Cultură Bacău
ü      Centrul Regional de ecologie Bacău
ü      Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău
ü      Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău
ü      Colegiul Naţional „Gh. Vrânceanu”
ü      Colegiul Tehnic „Dumitru Mageron”
ü      Grupul Şcolar Poştă şi Telecomunicaţii „N. V. Karpen”


          Parteneri media:

ü      1 TV Bacău 
ü      Ziarul de Bacău

Grupurile ţinta

Şcoala de Vară se adresează diverselor categorii de publicuri:
- liceeni,
- studenţi,
- masteranzi,
- doctoranzi,
- post-doctoranzi,
- personal academic asociat,
- tineri cercetători,
- cadre universitare din ţară şi din străinătate,
- reprezentanţii mediului de afaceri, al angajatorilor.

Nu în ultimul rând, la fel de interesate sunt şi instituţiile publice locale/ naţionale cu competenţe în domeniile vizate de Şcoala Internaţională de Vară (de pildă, I.S.U., Agenţia de Mediu etc.)


La unele facultăţi din afara ţării, studiile de vară vor putea fi echivalate (fie ca stagiu de practică, fie ca activitate de voluntariat), iar profesorii încurajează acest demers.
În cazul liceenilor, participarea în cadrul Şcolilor de vară ar putea să-i ajute să aplice mai uşor pentru o facultate sau un masterat în afara ţării.

Efectul pozitiv al şcolilor de vară va putea fi urmărit şi în timp. În străinătate, există o adevărată dependenţă a tinerilor de astfel de proiecte, ce le pune la dispoziţie, în final, o viziune mai coerentă asupra lumii. Foarte mulţi dintre participanţi revin la aceste Şcoli, chiar şi după ce au absolvit o facultate sau un nivel masteral. Pe lângă noţiunile acumulate, au un alt mod de a privi lumea, mult mai încrezător. În plus, prin contactul direct cu reprezentanţii mediului de afaceri, sunt mult mai încrezători în forţele proprii, dar şi în ceea ce înseamnă oportunităţi educaţionale.

Obiectivele Scolii Internationale de Vara

    În plan concret, anual, Şcoala Internaţională de Vară organizată de U.V.A.B. îşi propune să ofere studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, profesorilor titulari din învăţământul gimnazial şi liceal, cadrelor didactice universitare şi cercetătorilor din ţară şi din străinătate, atât cadrul optim de expunere a rezultatelor propriilor cercetări, cât şi posibilitatea de a participa la diferite cursuri, seminare, workshopuri şi dezbateri susţinute/moderate de profesori şi specialişti din ţară şi de peste hotare, ce vor avea ca temă problemele extrem de acute ale prezentului :

- problemele legate de schimbările climatice şi protecţia mediului,
- problematica „energiei mileniului trei” – ce vizează găsirea unor surse alternative de energie, noi posibilităţi de stocare a acesteia ş.a.
- bioalimentaţia,
- rememorarea istoricului amenajării hidroenergetice a Văii Bistriţei,
- conservarea microclimatului,
- identificarea posibilităţilor de a salva de la dispariţie unele specii de peşti sau plante,
- cunoaşterea, recuperarea şi promovarea valorilor culturale ale grupurilor etnice din zona etnografică a Văii Bistriţei, ca parte importantă a culturii şi civilizaţiei româneşti şi universale.

Diversitatea şi complexitatea domeniilor pe fondul cărora vor fi organizate cursurile şi dezbaterile din cadrul acestui proiect interdisciplinar, impun necesitatea organizării lucrărilor pe secţiuni, ce vor fi stabilite în fiecare an.
Unul dintre obiectivele principale ale Şcolii Internaţionale de Vară de la Bacău este acela de a rupe barierele convenţionalului şi de a trece graniţa către studiul şi cercetarea interdisciplinară. În spiritul relevării puternicelor interconexiuni dintre diferitele domenii ştiinţifice, chemate astăzi să asigure un climat optim de viaţă la nivel global, Şcoala Internaţională de Vară organizată de U.V.A.B. invită diversele categorii de specialişti să identifice soluţiile ce vor duce la armonizarea legăturilor dintre progresul ştiinţific – mediul înconjurător – comunităţile umane.
Astfel, inginerii vor putea utiliza în proiectarea asistată tehnicile tradiţionale ţărăneşti, chimiştii şi biologii vor avea oportunitatea de a redescoperi bogăţia  remediilor nepoluante puse la dispoziţie de Natură, istoricii şi etnografii vor putea valoriza uriaşul rezervor de spiritualitate românească prin contactul nemijlocit cu păstrătorii tradiţiilor, şi, nu în ultimul rând, psihologii vor putea investiga dimensiunea terapeutică a meşteşugului, a lucrului manual, a stării de bine ce rezultă din asumarea apartenenţei la un grup, la o breaslă.


În funcţie de specificul şi conţinutul fiecărei lucrări/ prelegeri, activităţile din cadrul Şcolii Internaţionale de Vară urmează să se desfăşoare în sălile şi laboratoarele din cadrul celor trei mari campusuri ale U.V.A.B. În ceea ce priveşte metodologia de predare, aceasta va fi una interactivă, aşa încât echipele să conţină membri din ţări cât mai diverse. Se doreşte ca experienţa finală să fie o combinaţie perfectă între studii, networking şi, de ce nu, călătorii şi excursii tematice.
Şcoala Internaţională de Vară va avea o tematică anuală. 
După popularizarea acestui eveniment, Comisia de selecţie a aplicanţilor va putea să ofere acestora, în funcţie de resursele financiare de care va dispune U.V.A.B. şi de sumele atrase din sponsorizări sau aduse de coorganizatori, premii, diplome de participare ş.a.

Prezentare

La împlinirea celor 50 de ani de existenţă, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (U.V.A.B.) îşi propune, dincolo de analizele făcute pe marginea tradiţionalului bilanţ al activităţii, să forţeze discret „porţile” viitorului, prin reconsiderarea rolului şi, mai ales, a poziţiei ocupate de U.V.A.B. în cadrul regiunii Moldovei centrale şi nu numai. Noua infrastructură universitară – atât la nivelul logisticii cât şi la nivel managerial – anvergura europeană a relaţiilor cultivate în cadrul Universităţii noastre, dar şi rigorile noii Legi a Învăţământului Superior, ce ridică mult nivelul activităţii de cercetare universitară, ne obligă să fim o prezenţă vie în cadrul comunităţii academice naţionale şi internaţionale.
Mai mult decât atât, U.V.A.B. este datoare să devină o veritabilă „Fabrică de Idei” puse în slujba comunităţii pe care, în fapt, o deserveşte. Această perspectivă trebuie nu doar semnalată, ci şi materializată, fructificată cu scopul consolidării dimensiunii practice a activităţilor noastre. Pentru a rezista în această adevărată „Piaţă globală a Cunoaşterii”, U.V.A.B. trebuie să demareze proiecte de anvergură, care să „pună la lucru”, într-un sistem coordonat inter- şi transdisciplinar, toate specializările existente.
În acest sens, considerăm ca fiind extrem de oportună demararea proiectului Şcolii Înternaţionale de Vară cu titlul Valea Bistriţei – Materia ce naşte energie. Mediu. Inginerie. Istorie. Titlul proiectului este, prin el însuşi, o invitaţie la Cunoaştere, la redescoperirea multiplelor valenţe ştiinţifice întreţinute de acest minunat curs de apă care este Valea Bistriţei.
Pornind de la una din legile existenţei universale – Energia înseamnă Viaţă – Şcoala Internaţională de Vară îşi propune să investigheze ştiinţific rolul major pe care râul Bistriţa l-a avut în dezvoltarea comunităţilor umane din regiunea de nord-vest a Moldovei. Referinţele bibliografice din domeniile Inginerie, Mediu, Etnografie şi Istorie relevă faptul că studiile ce au avut ca principală temă Valea Bistriţei nu oferă cercetătorilor o perspectivă de ansamblu, interdisciplinară, acestea cantonându-se strict în limitele fiecărui domeniu.
De altfel, dacă este să privim critic, despre Valea Bistriţei s-a scris mult prea puţin în comparaţie cu rolul vital pe care acest curs de apă l-a avut şi îl are în dezvoltarea de ansamblu a regiunii de nord-vest a Moldovei. Nu este vorba doar de dezvoltarea socio-istorică a comunităţilor umane, a bogăţiei etnografice şi spirituale, ce gravitează în jurul acestui ax, ci şi de impulsul dat ştiinţei şi tehnicii în domeniile energiei electrice şi protecţiei mediului. În fond, descoperirile din domeniul ştiinţei şi tehnicii au marcat în bună măsură fenomenul de modernizare şi redimensionare a arealului Văii Bistriţei.
De pildă, construcţia microhidrocentralei de la Gherăieşti între anii 1911-1914 (una din cele mai vechi unităţi de profil din vechiul Regat), a contribuit masiv la dezvoltarea industriei interbelice băcăuane. Deloc întâmplător, datorită surplusului energetic creat, o parte dintre unităţile industriale din judeţul Neamţ au fost translatate după încheierea Primului Război Mondial în oraşul Bacău.
Venit pe fondul creşterii potenţialului energetic din arealul Văii Bistriţei, fenomenul industrializării a generat la rîndul său o dinamică a creşterii demografice spectaculoasă. Luând drept reperere datele recensămintelor din anii 1899, 1912, 1930 şi 1941 rezultă faptul că Bacăul a avut constant cele mai mari procente ale creşterii demografice dintre toate reşedinţele de judeţ din întreaga Moldovă[1]:

- 1899-1912 – 15,06% (media pe Moldova – 4,86%)
- 1912-1930 – 65,22% (media pe Moldova – 51,72%)
- 1930-1941 – 25,13% (media pe Moldova – 4,34%)

Datele de mai sus au menirea de a ilustra cât de puternice sunt legăturile dintre progresul tehnico-ştiinţific şi dezvoltatea comunităţilor umane. Însă, dorind parcă să confirme o lege nescrisă a echilibrului universal, progresul tehnico-ştiinţific nu are numai efecte şi conotaţii pozitive. Dimpotrivă, există şi efecte negative, unele dintre ele cu potenţial catastrofal la nivel global. Exemplele, tot mai numeroase în ultima vreme, sunt arhicunoscute, motiv pentru care nu vom insista asupra lor. Dorim, însă, să semnalăm faptul că, în unele domenii, excesul de tehnologie poate să prevestească fenomenul extincţiei speciei umane şi al dezechilibrului major al întregului ecosistem. Umanitatea abia acum începe să conştientizeze aceste lucruri, iar cei care sunt chemaţi să găsească şi să propună soluţii sunt oamenii de ştiinţă, în general, cadrele universitare.
Foarte pe scurt, acestea ar fi motivele pentru care Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, recunoscută astăzi drept un for academic de prestigiu din zona Moldovei centrale şi nu numai, îşi propune să demareze proiectul Şcolii de Internaţionale de Vară „Valea Bistriţei – Materia ce naşte energie. Mediu. Inginerie. Istorie”.
Încercăm, astfel, să răspundem atât provocărilor ştiinţifice ce caracterizează noul mileniu, cît şi nevoii tot mai pregnante de identificare a comunităţilor umane cu propriile lor trăsături identitare.
Dincolo de faptul că un astfel de proiect are şi o puternică legitimitate istorică    am revigora o tradiţie pierdută a Bacăului, Universitatea populară de la Ghimeş, înfiinţată cu mai bine de 80 de ani în urmă de prof. dr. Grigore Tabacaru şi înnobilată prin prezenţa unor mari personalităţi ale lumii ştiinţifice româneşti (Nicolea Iorga, de pildă)    Şcoala Internaţională de Vară „Valea Bistriţei – Materia ce naşte energie” ar fi o bună ocazie de a consolida statutul de centru ştiinţific şi cultural oraşului şi, implicit, Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, ca iniţiatoare a proiectului.

Iniţiatorii Proiectului

Asist. univ. dr. ALIN  POPA

S.l. dr. ing. GABRIEL PUIU




Coordonatorul Proiectului

Prof. univ. dr. ing.
VALENTIN NEDEFF
                                            Rector al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău

[1] Alin Popa, Fizionomii urbane şi structuri etno-sociale din Moldova. Bacăul în tranziţia de la târg la oraş (1864-1938), Iaşi, Editura PIM, 2010, p. 370.